fbpx
Kotły na pelet. Pompy ciepła. Piecyki na pellet. Kotły na gaz. Rozwiązania komercyjne.
Menu Zamknij

Wartość opałowa pelletu — czym jest i czy świadczy o jakości pelletu?

wartosc-opalowa-pelletu
O czym się dowiesz z tego artykułu

Wartość opałowa, czyli kaloryczność, to jeden z najważniejszych parametrów pelletu, który trzeba uwzględnić podczas wyboru tego rodzaju paliwa. Dowiedz się, czym dokładnie ona jest oraz ile powinna wynosić. Przekonaj się, jak wybrać najlepszy pellet drzewny, który z powodzeniem może zastąpić paliwa kopalne.

Czym jest wartość opałowa pelletu?

Wartość opałowa pelletu to parametr pozwalający określić, ile ciepła wytworzy całkowite spalanie jego określonej ilości. W przypadku produktów wysokiej jakości wynosi on 18-20 MJ/kg.

Wartość opałowa pelletu jest nazywana również kalorycznością. Wlicza się do niej także utratę ciepła wskutek odparowania wody oraz poziom zawartości popiołu.

Dlaczego wartość opałowa jest istotna przy wyborze pelletu do ogrzewania?

Wybierając pellet opałowy, należy w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na jego wartość opałową. Jest to ważne ze względu na:

  • efektywność energetyczną — im wyższa kaloryczność pelletu, tym jest on wydajniejszy, a więc dostarczy więcej ciepła,
  • koszty ogrzewania budynku — wyższa wartość opałowa generuje mniejsze zużycie pelletu, co przekłada się na niższe wydatki,
  • rodzaj urządzenia grzewczego — należy uwzględnić wymagania producenta pieca określające minimalną wartość opałową.

Zakup pelletu niskiej jakości może skutkować wieloma problemami związanymi z pracą pieca. Najczęściej dotyczą one zbyt niskiej temperatury wewnątrz kotła oraz intensywną produkcją popiołu. Wartościowe informacje na temat urządzeń grzewczych na pellet drzewny znajdziesz pod adresem: https://eko2020.pl/piece-na-pellet-warszawa/.

Jaką wartość opałową powinien mieć pellet? Wyjaśniamy

Aby zapewnić maksymalny komfort termiczny w budynku, warto wybierać pellet o kaloryczności na poziomie 18-19 MJ/kg. Wyróżnia się następujące klasy tego rodzaju paliwa:

  • klasa B — o wartości opałowej około 13 MJ/kg,
  • klasa II — o wartości opałowej około 17 MJ/kg,
  • klasa I — o wartości opałowej około 19 MJ/kg.

Im wyższa jakość pelletu, tym jest on droższy, jednak jego wydajność zapewni optymalną temperaturę w procesie spalania podczas sezonu grzewczego.

Kaloryczność a rodzaj pelletu — czy różni ona się w zależności od typu opału?

Najpopularniejszy jest bez wątpienia pellet drzewny. Wytwarza się go z gatunków liściastych i iglastych. Kaloryczność pelletu drzewnego zależy więc od surowca, z którego został wyprodukowany. Przyjmuje się, że ten wytworzony z drzew iglastych ma nieco większą wartość opałową.

Na rynku można także spotkać pellet rolniczy, czyli agropellet. Wytwarza się go z odpadków pozostałych po produkcji leśnej i rolnej. Najczęściej są to łodygi, siano, ziarna zboża. Jego kaloryczność jest nieco niższa w porównaniu z pelletem drzewnym, gdyż najczęściej waha się w granicach od 14 do 18 MJ/kg. Wyższą kaloryczność ma pellet ze słomy. Wynosi ona średnio 20 MJ/kg.

Czynniki wpływające na wartość opałową pelletu

Na wartość opałową tego rodzaju paliwa wpływają następujące czynniki:

  • rodzaj surowca — ważny jest rodzaj drewna (lub innego składnika) wykorzystywanego w produkcji pelletu,
  • jakość surowca — odpady muszą być dobrze oczyszczone oraz bez dodatku niepożądanych składników,
  • poziom wilgotności — najlepiej, aby materiał na pellet nie miał więcej niż 8-10% wilgotności, gdyż poniżej tego poziomu może nie być efektywny,
  • proces produkcji — musi on się odbywać w odpowiednich warunkach oraz z wykorzystaniem wysokiej jakości sprzętu.

Surowiec na pellet drzewny musi być dokładnie oczyszczony, a także wysuszony. Zbyt duża wilgotność pelletu może mieć niekorzystny wpływ na pracę kotła. Istotna jest także odpowiednia granulacja. Pojedyncze granulki powinny mieć 6-8 mm średnicy.

Czy wartość opałowa świadczy o jakości pelletu? Wyjaśniamy!

Wartość opałowa to ważny parametr świadczący o jakości pelletu, ale nie jedyny. Istotny jest także poziom wilgotności oraz zawartość popiołu. Im niższe są oba parametry, tym lepsza wydajność paliwa. Pellet wysokiej jakości musi mieć jeden z dwóch certyfikatów: ENplus lub DIN PLUS.

Wszystko o wartości opałowej pelletu — podsumowanie

Kaloryczność pelletu określa, ile ciepła będzie w stanie on wytworzyć z konkretnej ilości tego paliwa. Wartość opałowa pozwala wybrać najlepszy produkt spełniający wszystkie oczekiwania. Należy pamiętać, że pellet z niższą wartość opałową może negatywnie wpływać nie tylko na komfort domowników, ale także na pracę kotła.

Jeśli w swoim domu korzystasz z pelletu drzewnego, to powinieneś zapoznać się także ze wpisem blogowym, który znajdziesz pod adresem: https://eko2020.pl/poradnik/tona-peletu-na-ile-starcza-wyjasniamy/. Dowiesz się z niego, na jak długo wystarczy tona tego paliwa, a także jak wygląda rzeczywista kaloryczność węgla brunatnego w stosunku do biopaliwa.

Potrzebujesz porady w temacie ogrzewania? Umów się na bezpłatne spotkanie
Sprawdź, co możemy dla Ciebie zrobić