Wybór wysokiej jakości pelletu ma ogromne znaczenie. Najlepiej inwestować w taki, który ma niezbędne certyfikaty świadczące o tym, że jest to dobry produkt. W przypadku tego paliwa nie należy kierować się wyłącznie ceną, ale przede wszystkim jego parametrami. Sprawdź, jak wybrać pellet i na co zwracać szczególną uwagę przy jego zakupie.
Co to jest pellet?
Pellet to ekologiczny rodzaj opału w formie granulatu. Produkuje się go z odpadów pochodzenia naturalnego. Pojedyncze granulki w kształcie sprasowanych wałków mają średnicę 6-8 mm. Podczas spalania pozostawiają one niewielkie ilości popiołu, który następnie może zostać użyty jako nawóz. W Polsce najczęściej produkowany i używany jest pellet drzewny, który doskonale sprawdza się do ogrzewania domów jednorodzinnych. Ma on wysoką kaloryczność, a także cechuje go odpowiednia wartość opałowa.
Pellet – do czego jest używany?
Dobry pellet może być z powodzeniem stosowany do ogrzewania budynków. Spala się go w piecach przeznaczonych na to paliwo opałowe. Nowoczesny kocioł na pellet powinien być bezpieczny i bezproblemowy w obsłudze, ponadto emitować bardzo mało zanieczyszczeń. Najlepiej wybierać taki, który wyróżnia się wysoką sprawnością – powyżej 80-90%. Urządzenia do spalania pelletu są jednocześnie energooszczędne i podczas swojej pracy zużywają niewiele prądu. Spełniają przy tym wszelkie wymogi programu „Czyste powietrze”.
Pellet można stosować także w kominkach zamiast drewna. Niska zawartość popiołu sprawia, że nie trzeba często opróżniać popielnika. Coraz częściej to paliwo opałowe jest używane także do ogrzewania obiektów wielorodzinnych, komercyjnych, a nawet przemysłowych.
Rosnąca popularność pelletu
Pellet jest przede wszystkim ekologicznym paliwem opałowym, dlatego cieszy się rosnącą popularnością. Coraz więcej osób decyduje się na zastąpienie starego pieca czy kotła nowym modelem, w którym można palić granulatem. Podczas produkcji pelletu nie dodaje się do niego sztucznych dodatków, dlatego jest on bezpieczny dla środowiska naturalnego. Dzięki temu, że ma niską wilgotność, zapewnia wysoką sprawność spalania.
Nie bez znaczenia jest także wygoda przechowywania oraz transportu pelletu. Jest on sprzedawany w oryginalnych workach, które zapewniają odpowiednią ochronę opału. Można go bezproblemowo przechowywać np. w większych kotłowniach. Nic dziwnego, że pellet cieszy się tak dużą popularnością i bardzo często jest nazywany paliwem przyszłości.
Jak się produkuje pellet?
Produkcja pelletu nie jest bardzo skomplikowana. Można podzielić ją na kilka etapów. Pierwszym z nich jest pozyskanie surowca, z którego następnie powstaną granulki. Transport do miejsca produkcji pelletu musi odbywać się w odpowiednich warunkach, aby nie doszło do zanieczyszczenia biomasy. Tylko idealnie czysty granulat spełnia normy jakościowe i zapewnia odpowiednie parametry spalania.
Kolejnym krokiem jest wstępne rozdrobnienie surowca oraz suszenie. Musi ono odbywać się w temperaturze nieprzekraczającej 90°C. W przeciwnym razie może dojść do jego nadpalenia, przez co straci on swoje właściwości. Podczas suszenia z surowca usuwana jest wilgoć. Najlepszy pellet powinien mieć wilgotność na poziomie maksymalnie 10%. Taki granulat ma najwyższą kaloryczność.
Po wysuszeniu jest ponownie rozdrabniany, a następnie granulowany. Dzięki temu kawałki pelletu uzyskują odpowiednią strukturę oraz wielkość. Na samym końcu jest pakowany do worków, w których trafia do sprzedaży.
Rodzaje pelletu
Wyróżnia się kilka rodzajów pelletu, w zależności od tego, z jakiego surowca powstał. Najpopularniejszy jest ten wytwarzany z odpadów drzewnych. Można go dodatkowo podzielić na pellet liściasty oraz iglasty. Do jego produkcji najczęściej wykorzystuje się wióry i trociny. Pelletem drzewnym o średnicy 6-8 mm można palić w piecach, kotłach oraz kominkach, a więc świetnie sprawdza się on do ogrzewania np. domu jednorodzinnego. Większe granulki o średnicy 8-12 mm stosuje się głównie w przemyśle.
Na rynku można także spotkać pellety słomiane. Wytwarza się je z pozostałości po roślinach uprawnych. Najczęściej jest to rzepak oraz zboża. Bardzo często opał jest produkowany także z biomasy roślin energetycznych i wyróżnia się świetną kalorycznością.
Może być też wytwarzany z łusek słonecznika. Nie jest jednak wtedy tak wydajny, jak granulat drzewny. Dobry pellet agro ze słomy oraz wysuszonych łusek słonecznika to produkty, które mają swoich zwolenników, ale nie są tak łatwo dostępne jak te z drzew iglastych i liściastych.
Jak rozpoznać wysokiej jakości pellet? Czym się kierować?
Ogrzewanie pelletem może być opłacalne jedynie wtedy, gdy uda się wybrać odpowiedni granulat. Przed jego zakupem warto wiedzieć, na jakie parametry zwrócić szczególną uwagę. Aby kupić pellet dobrej jakości, nie należy kierować się wyłącznie jego ceną. Wybierając ten rodzaj ekologicznego opału, trzeba sprawdzić jego:
- rozmiar,
- gęstość,
- kaloryczność,
- wilgotność,
- wartość opałową,
- zawartość popiołu i innych dodatków.
Im lepsze parametry pelletu, tym będzie się lepiej spalał i wytwarzał więcej ciepła.
Sprawdź skład pelletu
Wybierając pellet, trzeba dokładnie przeanalizować jego skład. Najlepszy to taki, który nie został zanieczyszczony dodatkiem sztucznych składników. Zanim kupisz paliwo opałowe, sprawdź, co dokładnie zawiera. Możesz to zrobić, zanurzając granulki w wodzie. Jeśli pellet natychmiast się rozpadnie, to oznacza, że nie został zanieczyszczony.
Kolor, ciężar, struktura, zapach, pył
Dobrej jakości pellet powinien mieć granulki o średnicy od 6 do 8 mm oraz gęstość od 600 do 750 kg/m3. Najlepiej, aby jego kaloryczność wynosiła nie mniej niż 16,5%, a wartość opałowa nie była mniejsza niż 4,6 kWh/kg.
Dobrym sposobem na ocenę jakości pelletu jest przeprowadzenie testów jego parametrów. Możesz wykonać je samodzielnie, co pozwoli Ci ocenić, czy wybrałeś odpowiedni granulat. Przede wszystkim sprawdź zapach pelletu. Podczas spalania powinna unosić się jedynie woń drewna. Jeśli jednak po wrzuceniu opału do ognia wydziela on nieprzyjemny i intensywny zapach, to może to oznaczać, że zostały do niego dodane szkodliwe substancje.
Dobry pellet ma jednolitą barwę. Odcienie mogą różnić się w zależności od tego, z jakiego drewna został zrobiony. Jeśli jednak kolor granulek różni się wyglądem od naturalnego drewna, to może to oznaczać, że podczas produkcji do surowca dostały się inne substancje. Może on być mniej kaloryczny, a także emitować różnego rodzaju zanieczyszczenia.
Innym parametrem, który także należy wziąć pod uwagę, jest ciężar granulek. Powinien on wynosić 0,6-0,7 kg/litr. Prosty test możesz przeprowadzić samodzielnie, bez używania specjalistycznych narzędzi. Wystarczy, że na wadze kuchennej umieścisz pojemnik o pojemności jednego litra. Sprawdź, ile waży bez napełniania, a następnie wlej do niego wodę i także zapisz wynik. Różnica określa ciężar wody. Osusz pojemnik, wsyp do niego pellet i sprawdź, ile waży. Od jego masy odejmij ciężar pustego pojemnika, a dowiesz się, jaki jest ciężar pelletu. Opisuje to prosty wzór:
CW [kg/l] = (waga pojemnika wypełnionego granulkami – waga pustego pojemnika) / (waga pojemnika wypełnionego wodą – waga pustego pojemnika).
Pellet uznawany za najlepszy ma zbitą strukturę i nie jest porowaty. Podczas przesypywania do szklanego naczynia powinien wydawać charakterystyczny dźwięk, przypominający dzwonienie. Podczas tej czynności nie może się rozpadać.
Zwróć uwagę także na zawartość pyłu w worku. Jeśli jest go tam dużo, to może być on niebezpieczny dla zdrowia. Wdychanie go może negatywnie wpływać na drogi oddechowe. Zbyt duża ilość pyłu stwarza także ryzyko samozapłonu.
Pellet pelletowi nierówny, czyli jak się nie dać nabrać na złą jakość
Wybierając materiał opałowy, jakim jest pellet, Twoją czujność powinna wzbudzić popękana struktura granulek. Trzeba także przemyśleć jego zakup, gdy mają one różną wielkość. Pellet niższej jakości będzie miał także zanieczyszczenia widoczne gołym okiem.
Jaki pellet lepszy: iglasty czy liściasty? Sosnowy czy dębowy?
Pellet iglasty ma nieco lepsze parametry niż ten z drzew liściastych. Mimo że przed obróbką jest odwrotnie, to podczas prasowania i granulacji drewno zmienia swoją gęstość. Pellety z drzew iglastych mają także jaśniejszy kolor, dlatego trudno je pomylić z pelletem agro oraz łatwiej dostrzec na nich ewentualne zanieczyszczenia.
Pellet dębowy różni się od sosnowego przede wszystkim zapachem, efektywnością oraz kolorem. Pierwszy z nich jest trudniejszy do wyprodukowania, dlatego najczęściej miesza się go z innymi gatunkami drewna.
Pellet sosnowy jest nieco mniej energetyczny, ale także zapewnia wartość opałową na odpowiednim poziomie. Bardzo dobrze się pali i nie wymaga dużej regulacji zarówno podawania, jak i natężenia nadmuchu.
Pellet 6 czy 8 mm?
Różnice między pelletem dotyczą także wielkości granulek. Najczęściej używane do ogrzewania budynków jednorodzinnych są te o średnicy od 6 do 8 mm. Nie ma większego znaczenia, na który z nich się zdecydujesz, gdyż nie różnią się od siebie pod względem energetycznym. Wielkość pelletu, jaką wybierzesz, zależy głównie od Twoich preferencji oraz zaleceń producenta pieca lub kotła, którego używasz.
Czym się różni pellet A1 od A2?
Jeśli chcesz mieć pewność, że wybierasz najlepsze paliwo wykonane z czystego drewna, to wybieraj pellet certyfikowany. Wyróżnia się dwa rodzaje certyfikatów:
- ENplus klasy A1, A2 i B,
- DINplus klasy A1.
Oznaczają one, że opał spełnia wymagania jakościowe europejskiej normy EN ISO17225-2. Najlepszy pellet to ten klasy A1, gdyż wytwarza się go z lepszych surowców. Jest to czysty granulat bez jakichkolwiek dodatków.
Transport i przechowywanie
Pellet jest najczęściej sprzedawany w wygodnych workach o różnej pojemności. Są one wykonane ze specjalnej folii, która zabezpiecza granulki przed wilgocią. Takie pojemniki są także wygodne w transporcie.
Jeśli chcesz przechowywać pellet w pomieszczeniu, to wybierz dobrze wentylowane i suche miejsce. Pamiętaj także o tym, aby był on składowany w odpowiedniej odległości od kotła.
Jaki pellet drzewny kupić – podsumowanie
Zdecydowanie najlepszym wyborem będzie pellet wytwarzany z drzew iglastych. Postaw na granulat, który ma niezbędne certyfikaty (sprawdzisz je na stronach jednostek certyfikujących), świadczące o jego najwyższej jakości oraz doskonałych parametrach.